Datum održavanja: 05.-07. MAJ, 2022. GODINE, TUZLA

Drage kolege i kolegice, prijatelji i saradnici,
rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza dojke i pluća) kod žena u svijetu. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka vrata maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, Zavoda za javno zdravstvo TK broj oboljelih od raka vrata maternice ima blagi trend rasta.

Prevencija raka grlića maternice se smatra jednim od najpreventabilnijih sa kojom unapređujemo reproduktivno zdravlje žena i spašavamo brojne živote.

Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona (UGPTK) ima za potrebu da izradi smijernice u prevenciji, dijagnostici i liječenju premalignih promjena na grliću maternice, koje bi imale za cilj da u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK, Ministarstvom zdravstva TK i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK unaprijede prevenciju, dijagnostiku i liječenje ove bolesti i time smanje broj oboljelih i umrlih od ove bolesti.

Iz gore navedenih razloga smo odlučili da organiziramo Regionalni simpozij na temu: “Prevencija, dijagnostika i tretman premalignih promjena na grliću maternice” uz poziv eminentnim stručnjacima iz regiona i šire koji se bave ovom problematikom u zaštiti reproduktivnog zdravlja žene.

Glavni nosioci aktivnosti organizacije Simpozija su Sekcija za kolposkopiju i bolesti vulve, vagine i grlića maternice i Sekcija za ginekološku onkologiju UGPTK.

Prvi Regionalni simpozij o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice u organizaciji UGPTK će se održati od 05. do 07. maja 2022. godine u Tuzli.

Kongres je bodovan.

Više informacija pronađite na linku ispod:

https://udruzenje-ginekologa.ba/kongresi/program-odrzavanja-simpozija-prvog-regionalnog-simpozija-o-prevenciji-dijagnostici-i-tretmanu-premalignih-promjena-na-grlicu-maternice/